Houwaert's Boxer

     Officially FCI registered kennel since 1988                                   Kees van Gorp tel: + 31 6 547 165 56

Schone oren bij je hond
Soms moet je honden even de oren wassen!

Symptomen vieze oren
Als een hond last heeft van zijn oren, gaat hij vaak schudden met zijn kop en krabben aan de oren. Ook kun je een nare geur ruiken. Er zijn echter ook honden die vrijwel geen verschijnselen vertonen als ze een oorprobleem hebben.

Niet aankomen als de hond geen last heeft
Als je hond geen last heeft van zijn oren, kun je er ook beter niet aankomen. Het is dan niet nodig om de oren schoon te maken. Van nature is een hondenlichaam uiteraard prima in staat om de oren gezond en schoon te houden. Sommige hondenrassen, zoals spaniëls en beagles, zijn echter gevoelig voor oorontstekingen. Wanneer je dan toch de oren moet reinigen, reinig dan alleen de binnenkant van de oorschelp met een droge doek (bijvoorbeeld met een stukje keukenrol). Ga niet in het oor met de doek of nog erger, met een wattenstaafje. Dit stimuleert namelijk de bloedvaten en zet de klieren aan tot productie van secreet, waardoor het oor nog dikker en nog meer verstopt raakt.

Oren reinigen
Om de oren van je hond op een goede manier te reinigen, zijn er diverse veterinaire medicinale middelen voorhanden. Vraag ernaar bij de dierenarts.

Bron www.petnews.nl